persbericht

29 januari 2019
————————————————————————————————————————–

Bijzonder concert van Tilburgs Vocaal Ensemble en Kleinkoor Caprice
Dubbelkorige mis van Frank Martin

Op 23 februari aanstaande zingen het Tilburgs Vocaal Ensemble en Kleinkoor Caprice uit Harderwijk de Messe pour double choeur van Frank Martin. Op het programma staan verder a capella-werken van onder anderen Johannes Brahms en Ola Gjeilo. De uitvoering is om 20 uur in de Petruskerk in Hilvarenbeek.

Frank Martin werd geboren in Zwitserland, maar woonde vanaf 1946 tot zijn overlijden in 1974 in Nederland. Zijn dubbelkorige mis ontstond in de periode 1922-1926 maar is pas na bijna 40 jaar voor het eerst uitgevoerd. De componist beschouwde het werk als een zaak tussen God en hemzelf, en hield het daarom voor zichzelf. Hij was er daarnaast van overtuigd dat zijn werk amper in de schaduw kon staan van de composities van J.S. Bach die hem zeer inspireerden.

In de vijf delen van de mis laat Martin zich van velerlei kanten zien: melancholiek, schitterend, bezwerend, majestueus. Hij zet de twee koren daarnaast op verschillende manieren in. In de eerste delen vloeien ze bijna samen tot één achtstemmig koor, maar in Sanctus en Agnus Dei heeft elk koor meer een eigen gezicht.

Beide koren zingen ook nog a capella-werken van Brahms, Mendelssohn, Sommer, Jackson, Stanford en Gjeilo en voeren dezelfde werken op 16 februari uit in Putten (20 uur, Gereformeerde Kerk).

Het Tilburgs Vocaal Ensemble staat onder leiding van Ramon van den Boom; dirigent van Kleinkoor Caprice is Hans Noijens.

Datum/tijd: 23 februari 2019 om 20.00 u.
Plaats: Petruskerk in Hilvarenbeek
Prijs: €10,-
Kaarten: reserveren.tve@gmail.com