Het ensemble

_MG_3747Het Tilburgs Vocaal Ensemble (TVE) is opgericht in 1970 als kamerkoor van de toenmalige Tilburgse Dans- en Muziekschool (het huidige Factorium) en heeft vanaf 1988 de juridische status van een zelfstandige vereniging. Het TVE neemt een vooraanstaande plaats in binnen het muziekleven van de regio Tilburg. Ongeveer 25 zangers en zangeressen (een aantal dat nodig is om een breed en veelzijdig programma van koorwerken te realiseren), allen met een gedegen muzikale basis, maken deel uit van het ensemble. Het koor streeft naar continuïteit in zijn samenstelling, maar voor de uitvoering van grotere werken kan een beroep worden gedaan op een vaste kern van gastzangers, of wordt samenwerking gezocht met een ander koor.

Een bijzonder accent ligt op het stijlgetrouw en expressief uitvoeren van muziek uit alle periodes.
Het ensemble legt zich daarnaast toe op het a capella uitvoeren van werken uit de gehele muziekliteratuur.
Een speciale plaats wordt daarbij ingeruimd voor het uitvoeren van composities van hedendaagse Brabantse componisten. De uitvoeringen worden veelal op eigen financieel risico gerealiseerd. Ook verzorgt het koor steeds vaker uitvoeringen op uitnodiging van derden. Indien daartoe uitgenodigd, werkt het koor ook mee aan de muzikale omlijsting van evenementen van bedrijven, instellingen en particulieren.

Het koorHet TVE heeft in de loop der jaren de naam opgebouwd van een veelzijdig en kwalitatief op hoog niveau presterend koor. Door deze kwaliteiten is er een vaste band ontstaan met een aan het TVE trouw ‘eigen publiek’, waaronder de ‘Vrienden van het TVE’.

Het TVE staat sinds augustus 2006 onder leiding van Ramon van den Boom. Onder zijn leiding komen de koorleden tot bijzondere muzikale prestaties. Dat is niet alleen een kwestie van chemie tussen koor en dirigent, maar ook een gevolg van hard werken en plezier beleven aan het samen muziek maken.
Dat vereist een gezamenlijke inspiratiebron, welke niet alleen in de muziek zelf ligt, maar ook in de band met het publiek via de alom gewaardeerde concerten en uitvoeringen.

Klik hier voor meer informatie over het repertoire van het Tilburgs Vocaal Ensemble.

Klik hier voor enkele geluidsfragmenten van het Tilburgs Vocaal Ensemble.

Reacties van de pers: op dit moment geen.

Op dit moment heeft het Tilburgs Vocaal Ensemble een sterke behoefte aan uitbreiding van het aantal zangers en zangeressen.